1. Преминаване към съдържанието
  2. Преминаване към главното меню
  3. Преминаване към други страници на ДВ

Чуждите лица на Виена

АГ, ДПА, ОТС, ДЩ, Б. Узунова10 април 2014

Навремето Дунавската монархия на Хабсбургите е обединявала 12 народа. И днес Виена е сред най-пъстрите метрополии в света: половината от 1,7-те милиона жители са родени в чужбина или пък имат родители с чужд произход.

https://p.dw.com/p/1BeOX
Снимка: picture-alliance/ZB

Матиас Ангерер е страстен любител на българските сватбарски оркестри. "Няма човек, който да не се поддаде на магията им", казва усмихнато 47-годишният бивш журналист. От 10 години насам Ангерер с голям успех представя Балкански оркестри на сцената на своето заведение във Виена "Източен клуб". Покрай контактите си с музикантите австриецът е станал горещ почитател на Югоизточна Европа и хората, живеещи там.

Не всички жители на Виена обаче са толкова отворени към чужденците. А за това си има и причини: в рамките на малко повече от едно поколение броят на мигрантите сред жителите на австрийската столица се е увеличил шест пъти. Интеграцията на чужденците в града се е превърнала в гигантска задача.

Близо половината от 1,7-те милиона жители на Виена са родени в чужбина или пък имат родители с чуждестранен произход. При това подобна мултикултурна среда би следвало да е добре позната на виенчани. Преди 100 години градът е бил център на Дунавската монархия с принадлежащите към нея 12 различни народа, които я превръщат в една от най-пъстрите международни метрополии в света. Виена обаче така и не става истинско средище, спояващо отделните култури и народностни елементи. "Ние така и не се сдобихме с многонационален ген", казва Матиас Ангерер.

Berlin Muslime Integration
Днешна Виена не се отличава с особена радушност спрямо чужденцитеСнимка: picture-alliance/dpa

Негостоприемните австрийци

И Амар Райкович смята, че днешна Виена не се отличава с особена радушност спрямо чужденците. Според него по-скоро може да става дума за "град в града". 32-годишният босненец е заместник-главен редактор на градското списание "Бибер" (в превод: пипер), което добре подхожда на мултиетническия редакторски екип. Журналистите от "Бибер" нерядко си служат с доста пиперлив език, описвайки паралелните светове на мигрантите във Виена, а веруюто на редакцията гласи: "Важна е не политическата коректност, а широтата на хоризонта". "Който иска да живее тук, се нуждае от дебела кожа. Виенчани са доста цинични" - това е прагматичният съвет на Райкович към чуждите преселници във Виена.

Преди около десет години австрийската столица реагира на съществуващите ксенофобски настроения и създаде специален отдел "Интеграция", който има за задача да подпомага пристигащите чужденци в ежедневието. 60 сътрудници на отдела, повечето от които са с чуждестранен произход, съдействат на мигрантите при търсенето на места в детските градини, ориентират ги в условията на трудовия пазар или при намирането на курс по немски език. Предлагат им и приложение за смартфон, което съдържа 450 ежедневни фрази и 5000 аудиозаписа на осем различни езика, които да улесняват социалните контакти.

Усилията за повече откритост към чуждите култури обаче опират и до известни граници. "Във Виена все още няма да срещнете полицай, който се казва Кемал или Мехмед", казва ръководителката на отдела за интеграция Урсула Щрупе. Мигрантите не разполагат и с истинско представителство в обществения живот. Сред 183-те членове на новия Национален съвет (парламента) има едва петима с чуждестранен произход, а в пет от деветте федерални парламента няма нито един такъв. Освен това бариерите пред придобиването на австрийско гражданство си остават доста високи. Заради това 21% от населението на Виена, които биха имали право на глас, не могат да участват в избори поради липсата на австрийско гражданство.

Hitze in Frankreich
Без българите и румънците австрийската система от грижи за възрастни и болни хора би колабиралаСнимка: AP

Накъде без чужденците?

При това Виена, а и цяла Австрия се нуждаят силно от имигранти. Без българите и румънците например системата от грижи за възрастните и болни хора в страната отдавна да е колабирала. 80 процента от нуждаещите се от помощ възрастни австрийци не отиват в старчески домове, а могат да си останат вкъщи - благодарение на жените от Източна Европа, които се грижат за тях в домовете им. В края на 2013 година в Австрия е имало общо 61 000 българи и румънци, работещи в тази сфера. Експертите предполагат, че до 2015-та броят им ще нарасне до 106 000. Онова, което отличава всичките тези хора от останалите, са трудолюбието и ученолюбието им. Матиас Ангерер ненапразно казва: "Нашата западняшка арогантност спрямо Изтока е крайно неподходяща и срамна".

Прескочи следващия раздел Повече по темата

Повече по темата